Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Honba za superobsahom – video na Facebooku

Z krásneho, slnkom zaliateho podhradia Devína vás zdraví váš obľúbený social media človek, Alan. Dnešnou témou bude často spomínaný video content na známej sieti Facebook.

Ak už pracujete vo sfére „soušl mídija“ nejaký ten piatok, viete, že algoritmy v zobrazovaní príspevkov na Facebooku sa menia. Stálica v algoritme, ktorá sa už roky nemení, je len jedna: príspevky od kamarátov budú vždy preferovanejšie ako príspevky od stránok. Logická vec, sme predsa na sociálnej sieti, a preto to nebudem ďalej rozpitvávať. My chceme vedieť, ako to je práve s príspevkami stránok.

Na žalostne nízky reach contentu, ktorý sa postuje, sme si pomaly, chtiac-nechtiac zvykli. Pokiaľ má príspevok organický reach na úrovni polovice fanúšikovskej základne, otvárame šampanské, kupujeme letenky na Bahamy a ideme o pol hodiny skôr z práce domov. Virál roka je za nami, naša úloha bola splnená.

 

Triad na Bahamách

Triad na Bahamách

Na čo si možno ešte nie všetci zvykli, je však fakt, že vždy je istý typ obsahu na Facebooku preferovanejší. Kedysi to boli holé statusy, potom prišla éra obrázkového contentu (viac-menej trvá dodnes) no a teraz sa hovorí, že je to natívny video content. Čo si pod preferovaným obsahom predstavujeme? Obsah, ktorý úplne organicky dosahuje väčší dosah na fanúšikov ako ostatné typy obsahu. Teda v minulosti by sa môj status dostal k väčšiemu počtu ľudí ako môj obrázok. You get the picture.

VIDEO – SUPEROBSAH OF TUDEJ?

Tak ako to je? Je v časoch krízy organického reachu video naozaj ten správny formát?

U nás v Triade spravujeme desiatky a desiatky stránok, ktoré mali k dispozícii video content (ako napríklad tento), a práve preto je to ideálnym miestom na vykonanie experimentu. Celý experiment sme urobili na časovom rozmedzí jedného mesiaca.  V tomto mesiaci sme si určili najúspešnejší obrázkový post podľa organického reachu. Engagement sme úplne vynechali, bol pre nás nezaujímavý. Toto sme urobili na každej stránke, ktorá mala v sledovanom období nejaký video content, aby boli čísla čo najbližšie k reálnemu stavu. Z celkom pochopiteľných dôvodov stránky ostanú v anonymite, ale môžem vám povedať, v akom odvetví sa niektoré zo stránok pohybujú:

  • Financie a bankovníctvo
  • Auto – moto
  • Alkohol
  • Telekomunikácie

 

Video na FB

Supervideo na FB

 

Viem, že máte toho veľa, a preto vás nebudem trápiť každým grafom. Vybral som si teda najzaujímavejšie výsledky s najväčšími rozdielmi. Ako vidíme, najúspešnejšie obrázkové posty dosahovali niekedy až 11,5x menší reach než bežný video post. Hoci ide o najväčší výkyv, aký sme spozorovali, úplne všetky video posty mali väčší organický reach ako obrázkové v sledovanom období. Ešte raz zopakujem s dôrazom na úplne všetky. Nezáležalo na tom, či to bol produktový post, súťažný post alebo len imidžovka. Všetky video posty tlačil Facebook oveľa viac ako ostatné typy obsahu.

 

Tu ide všetká sranda bokom, vážení

Tu ide všetká sranda bokom, vážení

 

VIDEO VIEWS AKO KPI?

KPI tu, KPI tam. Všetkých zaujíma KPI. Bez KPI by sme tu ani neboli. Bez KPI by sme ani nevedeli, či tento príspevok bude úspešný. Viete, však, čo je dôležitejšie ako KPI? Dobre zvolené KPI! (Nevieš čo je KPI? Vzdelávaj sa!)

Kvantifikovateľné ciele sú fajn. Okamžite vidíme, či niečo splnilo očakávania alebo nie. Tieto ciele, tak ako aj KPI, musia byť správne definované. A tu sa práve dostávame k otázke, ktoré sú KPI natívneho video contentu na Facebooku. Jasné, všetci chcú vysoký engagement, veľa lajkov, komentárov a zdieľaní. Ibaže nechceme tento engagement práve preto, aby sa nám zvyšoval dosah na ľudí? Veď to je pointa celého engagementu. Mnohým ľuďom sa obsah páči, tak sa bude voľne šíriť. Lenže pokiaľ sa ten obsah šíri sám bez potreby engagementu, táto metrika stráca na váhe.

Video zväčša budeme postovať na svoju stránku preto, lebo chceme, aby ho ľudia videli. Logicky teda pre mňa je najpodstatnejším ukazovateľom úspešnosti počet videní videa. Určite nechcem nijako znižovať prínos engagementu k úspešnosti tohto typu obsahu. Pomáha, ale nie je smerodajným. Len sa zamyslime, ako hodnotíme videá na YouTube. Nezaleží na tom, koľko má palcov hore a koľko má komentov (aj keď to pomáha), ale záleží na tom, aké číslo sa nám ukazuje v pravom rohu pod videom.

veľa srandy = veľa pozretí

veľa srandy = veľa pozretí

POMALÝ PÁD ENGAGEMENT RATU

Pamätáte sa, keď som na začiatku tohto blogu spomínal, ako sa mení preferovaný typ obsahu na Facebooku? KPI je na to veľmi podobne! Performance stránky prešiel svojimi obdobiami. Medzi najdôležitejšími môžeme spomenúť:

  • Počet fanúšikov,
  • People talking about this,
  • A teraz aktuálne Engagement Rate (ďalej ER).

Tak ako všetko pekné, aj milosrdná vláda ER sa raz musí skončiť. Lenže čo by to bolo za vládu bez vodcu? ER potrebuje nástupcu, ktorý ho nahradí. Musí to byť vyvolený, ktorý bude všeobecne známy a veľavravný. Mne je doposiaľ neznámy, ale hneď, ako narazím na vhodného kandidáta, dám vám určite vedieť v takomto príspevku.

HONBA SA NEKONČÍ

Áno, videá na Facebooku sú momentálne superobsahom. Znamená to, že chytíme do ruky foťáky, kamery a telefóny a začneme natáčať videoblogy o ničom? Nie, lebo každý formát má svoje miesto a svoje využitie. Pokiaľ sa to dá urobiť videom, tak sa to určite oplatí, ale treba si zapamätať, že silený a samoúčelný content je horší ako žiaden content.

Fakt, že video na Facebooku sa tlačí dopredu, sa veľmi rýchlo môže zmeniť. Jediné, čo s tým môžeme urobiť, je, že budeme na špičkách prešľapovať z nohy na nohu a v momente, keď nastane veľká zmena, chytíme kolík štafety a vybehneme dopredu, aby sme boli na ďalšom stanovišti skôr ako tí vedľa nás.

Toľko od Holúbä. Hrkú.

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám