Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Jedlo, lieky a učebnice

Mám pocit, že mnohí z nás (vrátane nás) sme zvyknutí spájať si riešenie problémov krajín v Afrike a v treťom svete s dodávkami jedla alebo liekov. Nevyhnutnosť ich potreby je tak samozrejmá, že akonáhle niekto požiada o čosi menej naliehavé, napríklad o pomoc pri stavbe školy, zdá sa nám to neaktuálne, nedôležité. Inými slovami, keď nejde o život, nejde o nič.

Pravda je taká, že nová školská trieda a učebnice vedia zachrániť životy stoviek či tisícov ľudí. Presne o tom je dnešný blog.

Pred dvoma rokmi za nami prišli ľudia z neziskovej organizácie Savio a predstavili nám ich predstavu o pomoci. Tá sa samozrejme líši prípad od prípadu, krajina od krajiny, ale má čosi spoločné. Snažia sa hľadať  „Deti ulice“ a dať im školou, vzdelaním a spoločenskými návykmi šancu zmeniť svoj život k lepšiemu.

Pred rokom sme spolu so Saviom spustili prvú kampaň pre podporu detí ulice v Angole. Krajina je do takej miery zmietaná vlastnými problémami, že sa často rodičia zbavujú najstarších detí a doslova ich vyhadzujú na ulicu.  Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať pre miestnu školu Kala-Kala riadenú Saleziánmi niečo cez sedemdesiat tisíc eúr, za ktoré sa mohla zväčšiť jej kapacita  a ponúknuť teda domov viacej deťom.

Jednoducho niekedy treba postaviť to čo spadlo, aj keď je to kdesi ďaleko.

Krajín, kde trpia obyčajní ľudia a medzi nimi najmä deti je však žiaľ stále veľa. Tento rok sa Savio rozhodlo aspoň trochu pomôcť deťom v Stredoafrickej republike. Prečo práve tam?

Stredoafrická republika má 13-krát väčšiu rozlohu ako Slovensko, no žije tam len 4,7 milióna obyvateľov.  Navyše v aktuálnom rebríčku životnej úrovne je táto krajina takmer na poslednom mieste. Do veľkej miery je to spôsobené vojnami, ktoré tam zúria už niekoľko rokov.

Dlhodobo zlá situácia sa výrazne zhoršila koncom roku 2013. Konflikt medzi prívržencami vládnuceho prezidenta a bývalej hlavy štátu motivovaný mocensky, politicky aj nábožensky prerástol do opakovaných vojenských konfliktov a genocíd civilných obyvateľov.

O aktuálnych problémoch tejto nešťastnej krajiny sa môžete mnohé dozvedieť v tomto VICE dokumente. Pozrite si ho.

Jedným z dôsledkov vojen sú tisíce opustených a bezbranných detí na ulici. Otrasnou pravdou je, že sú jednoduchým terčom každodenného násilia ale aj rozhodnutí, ktoré ich môžu navždy zahatať šancu na normálny život. Drogy, dílerstvo, detskí vojaci, hlad, neschopnosť uživiť sa.

Ich šancou na usporiadaný život je návrat do škôl. Je to nielen strecha nad hlavou a múry, ktoré ich môžu ochrániť, ale najmä šanca získať základné vedomosti, vyučiť sa v praktických remeslách a získať šancu na lepšiu budúcnosť.

SAV-03-Tehlicka-2015-key-visual-1-v04Aj vďaka týmto dvom kampaniam sme sa naučili, že ceruzka a pravítko môžu byť rovnako dôležité ako chlieb a lieky. A ak sme o tom presvedčili kohokoľvek z vás, budeme veľmi radi ak sa pridáte k nám. Deťom ulice sa dá stále pomôcť.

 

 

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Tento blog píšu skutoční ľudia v Triade kde používame KontentinoAllfred aby sme boli efektívnejší. Spolu s BRACKETSPros&Cons sme členmi DevinBand.,

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám