Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Žijeme hokejom. Všetci?

Úprimne priznávam, že nepatrím medzi odborníkov na hokej. Počas prvých 5 minút zápasu sa potrebujem zorientovať, ktorí sú tí naši (ak práve hrajú). Zmätená som ak náhodou od posledného zápasu zmenili farbu dresov. Väčšinou sa pýtam hlúpe otázky typu: „Hrá aj ten Demitra? Ten je pekný“.

Rozumiem však eufórií fanúšikov, ktorá sprevádza hokejové majstrovstvá. Keď sme sa stali majstrami bola som rovnako nadšená ako všetci ostatní. V ten májový večer  roku 2002 som určite vyobjímala najväčší počet neznámych ľudí v mojom živote.

Nuž, a rozumiem dokonca aj marketingovému šialenstvu okolo majstrovstiev. Je to určite skvelá príležitosť pripomenúť sa, ba o čo viac – spojiť fanúšikov pod vašou vlajkou. A tak si v dnešných dňoch coca-colu môžete kúpiť v hokejovom obale, vypočuť si asi 4 rôzne hokejové hymny, a supermarkety vám poskytnú širokú škálu fanušikovských rekvizít (rapkáče, smiešne veľké rukavice atď.).

Smiešne to začína byť v momente, keď rádio Expres vyjde s kampaňou „Hráme naplno, fandíme naplno“ a vo Fun Rádiu vás komentátor začne presviedčať, že jedine ich rádio, je to ktoré fandí skutočne naplno. Rádia teda pokračujú marketingovej „naháňačke“, kto bude viac úspešný v tej istej téme.

Potom dostanete newsletter od hotela Albrecht, ktorý patrí medzi tie na vyššej úrovni, ako tiež žije hokejom. A žije presne tak isto hokejom ako ďalších 450 krčiem v Bratislave. Hokejová atmosféra v salóniku mi nejako nejde do kopy s pocitom, že počas majstrovstiev sa môžete legitímne vybliakať, v krčme plnej rovnako nadšených ľudí ako vy.

S Figarom (?!) si môžete zahrať hokej on-line a nezabúdajme, že Avion je oficiálny shopping place Slovenskej hokejovej reprezentácie.

No a v neposlednom rade je tu „prekvapko“ hokejovej sezóny – billboardy Slovenskej národnej strany.Je skvelé, že sa aj politický marketing u nás prebudil a aspoň niekto robí udržiavacie kampane skôr ako pol roka pred voľbami. Pocit rozpačitosti vám na diaľnici však ostane aj ďalších 30 kilometrov.

Čo z toho vyplýva?

Aby kampane neboli trápne asi tak ako prehra s Kazachstanom, je dobré si uvedomiť:

  1. Nie každý produkt je vhodné marketovať počas majstrovstiev či napojiť na ne. Pivo a krčmy určite fanúšikovia využijú. Tlačiť na to, že aj váš produkt je „hojekový“ je zbytočné, a zahadzovať celú vašu doterajšiu komunikáciu  môže byť aj kontraproduktívne. Preto krava Milka nemá oblečený hojekový dres  (predsa len je z Rakúska), podprsenky vo farbách vlajky si kúpi len máloktorá žena a kaleráby nie sú akciovou superstar tých dní.
  2. V týchto dňoch hrozí, že ak si hokej vyberiete ako leitmotív kampane, stratíte sa v mase rovnako ladenej komunikácie. Nehovoriac o tom, že si môžete byť istý, že niekto z vašej konkurencie už týmto spôsobom komunikuje, alebo to plánuje. Pri písaní článku, som mala menší problém spomenúť čo ne-hokejové som za poslednú dobu videla.
  3. Zabudnúť na iné ako fanúšikovské cieľové skupiny sa nemusí vyplatiť. Reštaurácie či nápoje nepožívajú len hokejoví experti. Nedá sa odporovať, že v danej dobe sú najdôležitejší, ale kde majú alternatívu tí, ktorých hokej nezaujíma? Kaviarne pokojne môžu komunikovať tým, že u nich sa hokej nepozerá, a okrem iného mať marlenku či dobré víno v akcii.
  4. Zabúdať na ženy – fanúšičky sa tiež nevypláca. Len z mojich bežných pozorovaní, počet žien, ktoré počas majstrovstiev pijú pivo, narastá minimálne dvakrát. Lenže, väčšina z nás – nepiváriek si dá tak jedno-dve, pretože horké 12% sa jednoducho piť nedajú. Sú aj iné pivá či príchute ktoré ženy ocenia. Launch Radler-u v tomto období je jeden z najlepších nápadov, a to bez násilného spájania s majstrovstvami. Veľké množstvo žien si ho počas zápasov, tak či tak vychutná.
  5. Sledujte náš blog, pretože my sledujeme hokejový marketingový ošiaľ.

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Tento blog píšu skutoční ľudia v Triade kde používame KontentinoAllfred aby sme boli efektívnejší. Spolu s BRACKETSPros&Cons sme členmi DevinBand.,