Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Ako vybabrať s Facebookom

Každý social media manager sa sem-tam ocitne v úzkych. Je to normálka. Všetky social media platformy majú svoje pravidlá a ovládať ich podrobne je nemožné. Zároveň stačí, že idete na dofču a zmeškáte trilión updatov. Dokonca sú veci, ktoré juniorom a často ani seniorom pri navrhovaní reklamy na sociálnych sieťach nenapadnú a po vypostovaní im stíska riťky, pretože to nie je tak, ako by malo.

Dennodenným brázdením Facebooku sme prišli na rôzne rady a fintičky, ktoré si v našom social media tíme medzi sebou zdieľame z pokolenia na pokolenie. Aby sme ušetrili vrásky na čele aj vám, spísala som 4 rady, vďaka ktorým môžete využiť čas efektívnejšie, než pátraním po odpovediach.

V tomto blogu si povieme o tom, ako sa vyhnúť rozpixelovaným fotkám, ktoré vyzerajú nekvalitne napriek tomu, že sú megaveľké, spísala som aj 3 možnosti, ako sa dá editovať needitovateľný post, rozlúskneme večný problém s event cover fotkou aj to, že boostovať albumy nie je až také jednoduché. Posvieťme si teda na dilemy Facebooku.

giphy (1)

Takto nejako držíme spolu v spomínanom social media tíme 😉

1. Rozpixelované farby

Obsahuje váš vizuál v poste červenú farbu (poprípade žltú, bordovú…) a vždy keď ju vypostujete, tak má divné fľaky? Snažíte sa, aby boli obrázky v čo najväčšej kvalite a napriek tomu sú po vypostovaní škaredo rozpixelované?

Otestujte si vypostovanie vizuálov najprv na testovacej stránke a skúste prípadnú chybičku krásy vylepšiť napríklad tým, že:

  • obrázok bude vo formáte PNG,
  • využijete menší rozmer, napr. v štvorcovom formáte max. 600 x 600 pixelov,
  • zmenšíte vizuál pomocou pandy: https://tinypng.com/ – toto by fakt malo pomôcť
Screen Shot 2016-08-15 at 17.06.37

Vizuál s rozrastrovanými časťami

Screen Shot 2016-08-15 at 17.06.53

Upravený vizuál

 

2. Editovanie textu sponzorovaného postu

Post je konečne vonku, šupli ste do boostu kilečko a zrazu BUM -> preklep. Máte problém, pretože možnosť editovať post zmizla rovnako, ako vaša nádej na úspech. Našťastie vieme o troch možnostiach, ako sa dá upraviť text postu, na ktorý sa viaže reklama. Žiaľ, z neznámeho dôvodu nefungujú všetky 3 pri každej stránke a každému adminovi. Skúste si ich teda od A po C (btw. C-čko je zaručená tutovka ;).

A) Aplikáciou Pages

Niektorým šťastným stránkam a adminom ide upravovať zapromované posty v mobilnej aplikácii Pages. Máte v nej túto možnosť? Tak to patríte medzi vyvolených, gratulujem!

13620802_10207262705229033_4867822308496086155_n

B) Aktívnosťou

Pokiaľ vám táto možnosť chýba, pozastavte aktívnosť reklamy a možnosť by mala naskočiť.

Screen Shot 2016-08-10 at 23.05.19 Screen Shot 2016-08-10 at 23.05.36

C) Vymazaním

Stále nič? Posledná najradikálnejšia možnosť je vymazanie reklamy z business managera. Stratíte síce údaje o performovaní vyspendovaného budgetu, ale vyhnete sa trapasu (spravte si pred odstránením kampane screenshot zo štatistík a vybavené).

 

3. Rozmery titulnej fotky eventu

Pripravili ste si krásny event a idete o ňom dať vedieť celému svetu? Jeho vyzdieľaním však vizuál, ktorý máte nastavený ako cover fotku eventu, naberá iné rozmery a titulná fotka sa orezáva do veľkosti link postu. Ak to nevezmete do úvahy ešte pred vytvorením cover fotky, nemusí sa vám v konečnom dôsledku zobrazovať tak pekne, ako ste si predstavovali.

Screen Shot 2016-08-10 at 02.20.12 Screen Shot 2016-08-10 at 02.22.07

Aj sám veľký Facebook odporúča cover fotku s rozmerom 1920 x 1080px (celá časť obrázka). Aby bolo všetko v poriadku a aby sedel text aj na evente a aj pri postoch na nástenke, všetky potrebné časti obrázka, ktoré nemôžu chýbať, vycentrujte nastred do rozmeru 1920 x 710px (ružová časť obrázka).

 

Untitled-2

 

4) Keď nefunguje boost

Pri vytvorení nového albumu, sa vám automaticky vysharuje post o albume na stránke. Čo ak na druhý deň zistíte že, tento post mal úspech a chceli by ste ho zapromovať, lenže vám zrazu vypisuje 👇

Screen Shot 2016-08-10 at 23.12.33

Len jedna zasponzorovaná fotka z celého albumu v poste je dosť múka a vy neviete, čo ďalej a prečo práve pri tomto poste to zrazu nejde ani v Power Editore a ani v Ads Manageri?

Pravdepodobne ste do albumu pridali dodatočne ďalšiu fotku, a teda tento post je už modifikovaný. Automaticky sa dajú promovať už len tie fotky, ktoré boli pridané naposledy. A čo teda s tým úspešným pôvodným postom?

Dá sa to obísť cez insights vašej stránky. Preklikajte sa na časť posty, kde nájdete pôvodný príspevok aj s možnosťou promovania. Tam smelo kliknite na boost.

 

Máte ešte lepšie vychytávky pri týchto problémikoch? Smelo sa s nimi pochváľte, potešíme sa. 😉

 

 

 

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám