Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

F8: Končí Facebook ako sociálna sieť?

Pokračujeme s novinkami z druhého dňa z Facebook developer konferencie F8 2017 priamo zo San Jose. Pokiaľ vám ušli infošky z prvého dňa, odporúčame ich prebehnúť, stoja za to. 😉

Úprimne, pôvodne sme od tohto dňa nečakali veľa. Nevedeli sme si predstaviť, čo nové by ešte mohli ponúknuť. A v tom bol háčik. Facebook prekonal hranice social media sféry a vydal sa do ďalších útrob tech galaxie.

Poďme stručne na najdôležitejšie témy a ich pointy.

Connectivity systems

Facebook chce dosiahnuť konzistentné a vysokokvalitné internetové pripojenie. Tak, ako myslí na miesta, kde pripojenie nie je možné, rovnako chce riešiť aj metropoly, kde nastávajú problémy s tzv. hluchými miestami.  V rozvíjajúcich sa ekonomikách je často nedostatočná prenosová rýchlosť. Mobilné siete nedokážu dosiahnuť rýchlosť prenosu dát viac ako 2G. Často to brzdí Wifinka, LTE komunikácia, vaše 4 géčko a pod. Problém je citeľný najmä pri exponenciálnom náraste kvalitných fotiek a videí, ktoré Facebook potrebuje stále viac.

Práve preto Facebook Connectivity Lab maká na zvýšení efektivity s novými pozemnými systémami na zlepšenie rýchlosti internetu – áno, správne čítate, rysuje sa nová možnosť prístupu na net:

Terragraph

Zoznámte sa s bezdrôtovým systémom s frekvenciou 60 GHz,  ktorý má riešiť pripojenie vysokorýchlostného internetu v husto nasekaných mestských oblastiach. Malo by ísť o veľkoobjemovú a lacnú produkciu – čiže pushujú čo najviac efektivitu. Štandardné Wi-Fi pripojenia pracujú na frekvencii 2.4 GHz alebo 5 GHz, dokáže tak preniesť až 10x viac dát.

 

zdroj Facebook

AQUILA

Tento projekt vznikol konštrukciou menšieho slnkom poháňaného lietadla, ktoré môže lietať v kuse až 90 dní vo výške 13 km. Lietadlo posiela na zem signál v okruhu 50 km, kde sa môže vytvoriť nová Wi-Fi alebo LTE sieť. Toto riešenie môže poskytnúť pripojenie v miestach, kde to nie je možné. 

Pokiaľ vás táto téma zaujíma, odporúčam vám prečítať si viac o OpenCellular a Flying Aquila. Pri pohľade na toto lietadielko človek pochopí, že ambície Facebooku už presiahli social media. 😉

Tether-tenna

Dokonca predstavili malú helikoptéru pripojenú na kábel, ktorá slúži ako prenosná virtuálna veža. Môže byť použitá pri katastrofách alebo iných núdzových situáciách, ktoré si vyžadujú rýchly zásah.

 

Zaujímavou časťou bol Open computer project, kde sa Facebook zameral na vytvorenie komunity spoločností, ktorých je v súčasnosti viac ako 200. Pointou je slobodné zdielanie svojich dát s cieľom urýchliť vývoj. Zapojili sa už veľké firmy ako Microsoft, HP, Quanta, Rackspace, Goldman Sachs, dokonca aj Apple a mnohé iné.

Facebook AI

Ide o viacsystémový algoritmus, ktorý má schopnosť chápať nie len kľúčové slová, ale aj ich celkový kontext a rozpoznávať tiež rôzne situácie, pohyby tela a pod. FB algoritmus prechádza 1 miliardu frame-ov za sekundu a stále vďaka tomu napreduje. Nejde len o samotné rozpoznávanie, ale aj o ich pochopenie vedúce až k predikciám.

Je veľkým pomocníkom v rozoznávaní hĺbky obrazu a dokáže vďaka tomu upraviť hĺbku ostrosti aj napriek tomu, že objektív telefónu na to nie je vybavený.

Produkčná pecka v 360-tkách

Facebook priniesol veľké odhalenie v podobe vlastných kamier:

  • x24 surround 360
  • x6 surround 360

 

Problém s 360-tkami spočíval najmä v obmedzenom zornom poli. Zábery pri pohybe do strán nepôsobili dostatočne reálne. Síce ste sa mohli poobzerať dookola, ale sotva ste trochu pohli hlavou (viď obr. nižšie), uhol pohľadu sa nezmenil. Daná scéna sa tak postupne stávala čoraz menej reálnou.

Facebook preto vytvoril nový typ kamery. Vysúvaním jej pohyblivých častí je možné dosiahnuť efekt, že pohybom hlavy zrazu vidíte takmer za roh (resp. čiastočne za nejaký objekt) a vytvoríte tak sférické video.

AR Glasses

Ďalším trhákom bola myšlienka transparentných okuliarov, vďaka ktorým každá realita bude virtuálna. Prakticky by to mal byť nový device, ktorý doplní a obohatí váš pohľad. Predstavte si, že idete po ulici a nad vašou zmrzlinou sa vám zobrazí informácia, že sú to vaše 3 km behu. Alebo prídete k nápisu, ktorého jazyk nepoznáte a zrazu nad ním sa vám zjaví preklad textu. Zatiaľ je to v rovine cool vízie, no technológia a produkt zatiaľ chýba…

Building 8

A čo tak môcť písať priamo z vášho mozgu rýchlosťou 100 slov za minútu? Zdá sa vám to ako mission impossible? Facebook sa aktuálne zameriava na budovanie takýchto nových hardvérových produktov. Nasadili na tento projekt svetových expertov a snažia sa vymyslieť produkty, ktoré túto víziu premenia na realitu. Videli sme napríklad videoprojekcie technológií, vďaka ktorým bolo možné komunikovať s počítačmi pomocou svojich myšlienok.

Tak a teraz už poznáte highlighty, ktoré otriasli tohtoročnou Facebook developer konferenciou F8.

Ste prekvapení? Nadšení? Zmätení z toho, ako to vlastne bude? Ku konkrétnym témam vám čoskoro pripravíme obšírnejšie detaily aj s praktickými príkladmi. Bude čo rozoberať. 🙂

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám