Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Je tu nová sociálna sieť – Clubhouse

Stay🏠 a Club🏠

V časoch, keď si pri slove club skôr utrieme zvlhnuté oči a pospomíname na posledné momenty s priateľmi na bare, prichádza jeden club k nám domov. Dámy a páni, privítajte u seba doma a vlastne kdekoľvek sa práve nachádzate, Clubhouse!

Čo my hovoríme na Clubhouse?

Ak máte chuť o novinke skôr počuť, pustite si náš podcast , kde sme sa spolu s našim Jančim a Peťou z českého TRIAD-u porozprávali, čo si o celej novinke Clubhouse myslia a akú budúcnosť v nej vidia. Môžeme hovoriť o novom narastajúcom trende, ktorý mení formu a spôsob komunikácie značiek, influencerov, umelcov či marketérov s verejnosťou? Odpovede na tieto otázky okorenené zážitkami na Clubhouse nájdete hneď tu👇

Čo za club sa otvoril?

Clubhouse je nová sociálna sieť, aplikácia výhradne pre iOs a miesto, vďaka ktorému si vaše slúchadlá začnete nabíjať oveľa častejšie. Táto sieť je založená výhradne na audiu. Zabudnite na správy, inbox, emoji či gifká. Privítajte real-time podcast s možnosťou vstúpiť na stage a zasiahnuť tak do diskusie. Jediným prostriedkom na vyjadrenie názoru a emócii je odteraz váš hlas.

Clubhouse voice chat social network

Zdroj: Techcrunch.com

 

Pre koho je Clubhouse?

Pre všetkých. Teda, momentálne pre všetkých jablčkárov, no očakáva sa v najbližšej dobe aj prechod na Android.

Ako sa dostať na Clubhouse?

Ako v každom vychytenom clube, ktorý sa pýši svojou exkluzivitou sa musíte preukázať, že už niekoho na Clubhouse poznáte alebo vás niekto na Clubhouse chce vidieť, teda skôr počuť. A jediným takým prostriedkom je pozvánka.

Každý nový užívateľ získa 2 pozvánky, ktoré môže rozposlať na telefónne číslo, ktoré nájde vo svojich kontaktoch alebo zadá manuálne v telefóne. Aplikácia je v zárodku, takže ak používateľ nemá iOs a vy ste už pozvánku zaslali, tento krok už späť nevrátite a vaša pozvánka prepadne. Prehrešky ako preklep v čísle majú taktiež nezvratný osud.

Ďalšia možnosť je sa zaregistrovať, a tak si zarezervovať svoje miestečko v appke. Potom už len čakáte, ktorý z vašich priateľov/ kontaktov si vás ,,na čakačke“ všimne a pozve.

Treba pripomenúť, že ak ste na Clubhouse aktívny (napr. navštevovanie room-iek, zapájanie sa do diskusie a atď.), dostanete za to bonusové pozvánky. Na vašej aktivite závisí ako rýchlo a v akom počte.

Ako začať na Clubhouse?

Dostali ste pozvánku, využili ste ju a ste na Clubhouse. Pozeráte sa na displej a pýtate sa: ,,A čo teraz?“ Môžete (ale nemusíte) si vyplniť bio. Ak vám nič zmysluplné nenapadne, možno vám pomôže generátor pre bio popisok. Stále nič?

Ďalšou možnosťou ako o sebe povedať viac je prepojenie účtov na Instagrame či Twitteri.

Odporúčame si taktiež vyklikať témy, ktoré vás bavia, a podľa ktorých vám budú ponúkané miestnosti/room-ky, kde sa odohrávajú diskusie. Pri tejto stratégii by sme odporučili sledovať takých ľudí, ktorých obsah vás inšpiruje alebo sú z vášho oboru. Podľa toho vám taktiež ukáže, v ktorých miestnostiach sa práve daná osoba nachádza či už ako moderátor alebo poslucháč.

 

Ako sa zabaviť na Clubhouse?

 Ak si vyselektujeme tých správnych ľudí a témy, ktoré vás bavia, tak sa túto otázku určite už nikdy neopýtate. Aplikácia si žije svojím životom. Funguje ako živý organizmus a vy sa môžete zrazu cítiť doslova ako vo FULL HOUSE, kde sa v každej miestnosti prežíva iný svet, debatuje iná téma a objavujú iný hostia. Od tém, kde je najlepší smažák v Prahe cez debatu o vnímaní českého rapu až po recenzovanie business knižiek (a možno sa dostanete aj do diskusie o rozvádzajúcom sa páre z Nového Jičína). V podstate počúvate cudzie rozhovory s verejným schválením, bez ostychu a výčitiek.

 Na čo ho možete využiť?

 Nová sieť, nové možnosti. Rovnako tak je to aj v prípade Clubhouse. Mení tak aj naše zaužívané zvyky a denný/nočný režim, sledujeme si čas a program samotných miestností pretože ak ich zmeškáme, nikto nám ich nevráti späť. 3, 2, 1 … máme tu FOMO a.k.a. strach, že nám niečo unikne. Začíname sa viac orientovať v čase a room-ky ,,on air“ sledujeme častejšie. Jednoducho, aplikácia nás prebudila z ročného spánku.

Okrem miestností, ktoré vytvorí prakticky ktokoľvek, kedykoľvek a sú dočasné, je možné vytvoriť aj klub (predstavte si skupinu na Facebooku). Žiadosť o klub si podávate na tomto linku, ale podmienkou pre vytvorenie je usporiadanie minimálne 3 room-iek počas 1 týždňa. Takto chce Clubhouse motivovať používateľov k tvorbe contentu pravidelne.

Platforma je ešte pomerne riedko obývaná, takže je vhodná na tvorbu akýchkoľvek debát, diskusii a nemusíte sa biť o pozornosť s veľkým množstvom tvorcov. A ako teda sieť využiť?

Ak ste aktívnym tvorcom podcastu, otvára sa vám nová forma/kanál ako byť bližšie ku svojim poslucháčom. Uverejnili ste nejaký nový diel? Odkomunikujte si ho na svojich bežných kanáloch a o urobte k nemu ,,afterparty“ na Clubhouse  – voľnú diskusiu s poslucháčmi. Zistíte tak spätnú väzbu vášho publika, a rovnako tak vám to môže prihodiť aj nových poslucháčov.

Ak ste influencer a myslíte si, že Instagram je jediné miesto, kde vás ľudia sledujú, je na čase vás aj počuť. Už dávno neplatí, že vás ľudia budú na-sledovať len pre pekný feed.

 Ak ste značka a máte ľuďom čo povedať, kluby budú určite prostriedkom budovania zákazníckej lojality či povedomia. V neposlednom rade sa otvára aj nová forma budovania Employer brandingu.

Ako inšpiráciu tiež použijem veľmi pekný nápad od našich českých bratov, a to konkrétne od Pilsner Urquell, ktorý si prichystali tento víkend súťaž. Vytvorili room-ku, v ktorej položili otázku a kto správne odpovedal získal 24 pív a poukážku na 500 CZK do giftshopu. Sponzortvo uviedli viditeľne do názvu, kedže momentálne platforma ešte nefunguje na označeniach o platených spoluprácach.

Čo ďalej nás čaká?

 Najbližším cieľom a určite najatraktívnejším je investovanie do tvorcov na samotnej platforme. Tieto kroky môžeme očakávať v najbližších mesiacoch a pôjde o možnosť finančne podporiť autora priamo v aplikácii či už formou nákupu vstupeniek alebo predplatného. Presnejšie informácie ešte nie sú známe, no isté je, že samotný Clubhouse si uvedomuje dôležitosť tvorcov a ich rolu na platforme a nenechá ich len tak odísť. Ďalším krokom by mal byť launch appky aj pre Android.

Treba podotknúť, že v čase, keď sa tento blog písal má aplikácia hodnotu niečo cez 1 bilión dolárov, čo naozaj predstavuje rapídny rast aj vo vnímaní hodnoty danej aplikácie na trhu.

 Čo za riziká nás na Clubhouse môžu stretnúť?

Hrozby a s tým spojené riziká sú určite voľnosť a sloboda šírenia akýchkoľvek neoverených informácii, ktoré môžu byť nahrávané priamo užívateľmi alebo šíriť rovnako toxické myšlienky a osočovanie, ako to vidíme v komentároch na Facebooku. V Amerike sa už s rasistickými vyhrážkami či osočovaním stretli hlavne u mladších užívateľov.

Treba upozorniť, že aj v rámci bezpečnosti na platforme sú rozhovory čiastočne zaznamenávané ako dôkazový materiál v prípade hrubého či nevhodného správania v diskusii. Taktiež je platforma prísna na dodržiavanie pravidiel a zastáva postoj– raz porušíš a letíš.

Veľký otáznik visí aj nad spracovaním údajov už pri posielaní pozvánok alebo prepájaní Instagramu a Twitter-u so samotným účtom.

Momentálne je to za nás všetko, určite budeme vývoj novinky mapovať a o všetkom informovať. 🙂

Ak nám k tejto téme chcete zaslať nejake hrejivé slová či zdieľať nové tipy alebo emócie z room-ky, hoďte nám sem koment. Budeme len radi a týmto sa s vami rozlúčim, tak do skorého počutia na Clubhouse, přátelé! Majči

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám