Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Google analytics (časť 2.) – Nastavte konverzie a ciele vašej stránky

Či už máte jednoduchú prezentačnú stránku pre vašu firmu, alebo veľký portál, oplatí sa stanoviť jej ciele a sledovať ich plnenie. Môžete tak priamo sledovať výkonnosť vašej stránky, čo vám naozaj prináša a to najdôležitejšie – napovedá čo by ste mali zmeniť na nej samej alebo na tom ako ju propagujete.

Každá stránka by mala mať nastavený aspoň jeden cieľ. Aj keď sa jedná iba o jednoduchú stránku bez formulárov a online objednávky. Nebolo by pre vás zaujímavé vedieť aké percento návštev si prezrie cenník vašich produktov,  kontaktnú stránku, alebo jednoducho aké percento návštev na nej strávi viac ako dve minúty? A odkiaľ títo návštevníci prišli? Navyše ak máte správne nastavené ciele stránky, je toto celkové percento konverzií iba zlomok toho čo z nich dokážete vyťažiť. Ale poďme pekne postupne.

Tu sú najbežnejšie ciele stránok pre inšpiráciu:

  • Objednávka
  • Registrácia newslettera
  • Stiahnutie súboru
  • Vytvorenie účtu
  • Prihlásenie
  • Komentár
  • Vyplnenie kontaktného formulára

Ako nastaviť ciele stránky?

Ako príklad si uvedieme nastavenie registrácie newslettera ako cieľa stránky www.vasastranka.sk. Zoberme do úvahy, že na stránke máte jednoduchý formulár pre zadanie emailu. Po jeho vyplnení sa odošle potvrdzujúci email a dostanete sa na stránku www.vasastranka.sk/newsletter-registracia-odoslana. Po klinknutí na potvrdzujúci email sa dostanete na konečnú stránku o úspešnej registrácii (tzv. thankyou page) – www.vasastranka.sk/newsletter-aktivovany. Chcete zmerať percento návštev ktoré si úspešne zaregistruje newsletter. Takýto by bol postup:

1. V základnom zobrazení google analytics vyberte požadovaný účet a kliknite na položku edit.

2. V editácii profilu vyberte pridať cieľ. V jednom profile môžete mať nastavených spolu 20 cieľov v štyroch skupinách.

3. Napíšte názov cieľa ktorý sa bude zobrazovať vo vašich reportoch (napr. Newsletter registrácia). Ako goal type vyberte URL destination.

Google analytics - nastavenie ciela

4.V položke Match Type vyberte Head Match a do Goal URL napíšte adresu finálnej registračnej stránky avšak bez domény – /newsletter-aktivovany. Head Match znamená, že ak by na konci tejto adresy boli ďalšie parametre, nezoberú sa do úvahy a cieľ bude zaznamenaný.

Google analytics - nastavenie cielov

5. Keďže je v tomto prípade registrácia dvojkroková (email sa potvrdzuje), má pre nás význam aby sme sledovali aj medzikrok registrácie. Napr. nízke percento vyplnených ale nepotvrdených emailov by mohlo naznačovať že potvrdzovací email treba vylepšiť, alebo sú problémy s jeho doručením a podobne.

Na to aby sme sledovali celý proces objednávky nám výborne poslúži tzv. konverzný lievik (conversion funnel). Pokračujeme v nastavení cieľa na rovnakej stránke. Kliknite na „Yes, create a funnel for this goal„. Kedže máme iba jeden medzikrok, stačí do riadku Step 1 vložiť casť URL bez domény (tzv. URI) stránky po vložení emailu, t.j. /newsletter-registracia-odoslana. Medzikrok príznačne nazvite. Ak máte napr. 4-krokovú objednávku produktu, zadajte na tomto mieste všetky medzikroky s ich názvami.

Google analytics - nastavenie cielov

Google analytics - konverzny lievik

6. Výsledky nastavenia nájdete v reportoch pod položkou Goals, kde môžete sledovať konverzie pre všetky vaše nastavené ciele. Posledná položka v Goals je práve Conversion Funnel. Vyzerá potom asi takto.

Okrem Goal reportov môžete konverzie a ich hodnotu sledovať aj v ostatných reportoch. Napríklad v zdrojoch návštev si môžete jednoducho pozrieť ktoré stránky vám prinášajú hodnotné návštevy s konverziami a ktoré naopak iba zvyšujú bounce rate.

A tu začína skutočná zábava 😉

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Tento blog píšu skutoční ľudia v Triade kde používame KontentinoAllfred aby sme boli efektívnejší. Spolu s BRACKETSPros&Cons sme členmi DevinBand.,