Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Tipy a triky, ako prežiť Web summit

O čom bol Web summit 2017, to ste sa už okrem nášho TRIAD zrhnutia mohli dozvedieť takmer odvšadiaľ. Tí z vás, ktorí sa z tých informácií nadchli a povedali si, že si takéto niečo rozhodne nemôžu nechať ujsť, máme pre vás pripravenú takú mini rukoväť alebo praktického sprievodcu Web summitom.

Spravte si z Web summitu dovolenku

Samozrejme, ak vám to možnosti a práca umožňujú. Ale rozhodne odporúčame prísť zopár dní ešte pred začiatkom Web summitu, aby ste si Lisabon mohli dôkladnejšie pozrieť a aj trochu užiť. Pretože ak prídete priamo na Web summit, verte mi, že na nejaký ten sightseeing vo večerných hodinách už nebudete mať energiu, možno už ani vôlu. A po 17. – 18. hodine prídete aj o šancu užiť si dušu pookrievajúci západ slnka za mostom 25 de Abril Bridge.

Zaregistrujte sa vopred

My sme, našťastie, nestáli v dlhočizných radoch pred vstupom do pavilónov, keďže sme boli upozornení kolegami vopred. Buďte šikovní tiež a absolvujte registráciu pred začatím konferencie, napríklad aj rovno na letisku. S kolegom sme mali trochu pošahaný nápad sa na letisko z centra dostať pešky a našimi slovami – zažiť si lesk a biedu Lisabonu, t. j. prejsť si rôznymi časťami mesta.

Nevravím, že je to lákavá možnosť pre každého, ale rozhodne to stálo za to. Ak kráčate s očami otvorenými do všetkých strán, na ceste natrafíte na mnoho krás, streetart, parky a miesta, ktoré vám turistické bedekre nespomenú, a stretnete aj veľmi veľa milých ľudí.

A potom prídete na letisko a registráciu máte absolvovanú za dve minúty. Bez čakania v radoch, bez tlačenice a s prianím pekného slnečného dňa v Lisabone. 😊

Otvárací ceremoniál

Ak plánujete networkovať už hneď z prvej a chcete sa v spoločnosti websummiťákov trochu vopred „oťukať“, myslite na to, že na Opening Ceremony sa musíte vopred zaregistrovať online. Kapacita je obmedzená (čo je pochopiteľné, keďže je skutočne ťažké stlačiť 60 000 ľudí do jedného priestoru). My sme na tú registračku zabudli, tak sme si spravili vlastný program. Všetko, čo počas otváračky padne, si však môžete (ako všetko ostatné) neskôr dohľadať. Médií je na Web summite až-až, čiže vám nič podstatné neujde.

Raňajky základ dňa, obed a pitný režim tiež

Ráno sa najedzte skôr, ako pôjdete na Web summit. Ideálne v nejakej kaviarničke, bistre alebo v mini stánkoch v parku. Čím viac sa budete blížiť k miestu konania konferencie, tým dlhšie budete čakať v rade na jedlo a kávu.

A čo špeciálne odporúčam, kúpte si ešte nejaký sendvič alebo bagetu. Cez obednú pauzu sa totiž v rade na streetfood vo vnútri areálu neoplatí čakať. Radšej si cez obed dajte ten sendvič, a keď na vás prídu skutočné hlady o takej druhej – tretej, postojíte si už na jedlo maximálne 5 minút.

Čo sa týka dodržiavania stravovacích návykov, mám ešte jeden tip, a to obchodné centrum, ktoré je 5 minút krokom od areálu. Tam nájdete celkom obstojné foodcourty za dobré ceny. Ale myslite na to, že si budete musieť prejsť opäť vstupom, kontrolou a tak… Foodcourt v obchodnom centre je ale super možnosť, ak ste na sklonku dňa, po konci Web summitu takí hladní, že už nedáte tú cestu Metrom do mesta.

Oh, a áno, na pitný režim sme celkom dosť zabúdali. Vezmite si preto so sebou fľašu, ktorú si potom môžete dopĺňať zadarmo zo zásobníkov s pitnou vodou.

Ako zvládnuť prednášky

Websummitové bloky prebiehajú vo viacerých formátoch – prednáška je vedená rečníkom, rozhovor prebieha s moderátorom a jeho hosťom, diskusiu vedie moderátor a ďalší hostia, argumentačné okienko trvá 15 minút a dvaja oponentni vyslovia svoj názor na určitú tému.

Platí však nepísané pravidlo, čím viac hostí na pódiu, tým menej sa toho dozviete (česť výnimkám).

Je super si vopred povyberať prednášky, ktoré vás zaujmú podľa názvu. Lenže asi 70 % z nich nenaplnilo naše očakávania. Pri viacerých blokoch sme si neraz pomysleli vetu „You don’t say, Captain Obvious“. Preto je fajn si v appke prekliknúť na tab, kde sú aktuálne prebiehajúce prednášky a možno rýchlo odcupitať k tej najbližšej a zaujímavej zároveň. Nikdy neviete, čo dobré sa dozviete. My sme sa takto dozvedeli tiež a napríklad ja aj naša accountka Stanka sme sa ešte viac nadchli pre umelú inteligenciu a robotiku.

Ak nebudete stíhať viaceré prednášky (a to ich rozhodne pri tom kvante nebudete stíhať), nerúca sa svet, takmer všetky z nich sú nahraté. Pozriete si ich potom, pokojne, doma.

Počas prednášok si zapisujte informácie, ideálne aj to, kto tú informáciu vyslovil, aby ste sa v tom neskôr nestratili. Za 4 dni budete počuť toľko noviniek, ktoré si nemáte šancu udržať v pamäti bez pripomienky.

Rozširujte svoje kruhy a.k.a. networkujte

Na tejto fotke je len zlomok z tej haldy ľudí, ktorí boli na Web summite. Toľko hláv, šikovníkov a kapacít na jednom mieste, prečo to nevyužiť?

V rade na jedlo, v rade na vstup do areálu, s ľuďmi rozdávajúcimi letáky, večer na afterparties, kdekoľvek, kde budete môcť. Menovku v areáli nosiť musíte, tak mrknite na menovku svojho budúceho známeho, ako sa volá, z akej firmy asi je, a môžete začať 🙂

A čo okrem Web summitu?

Výborné, priam vynikajúce jedlo v Timeout (čo je taký lisabonský Freshmarket na úplne inom leveli)

Prejsť si úžasnú lisabonskú Alfamu

Vláčikom na výlet do Porta

Alebo si užiť najzápadnejší cíp Európy v Cabo da Roca

 

Dúfam, že sme vám aspoň trochu dopomohli spraviť si obraz o tom, čo čaká človeka na Web summite 2018. Ak by ste mali ešte nejaké otázky, komentáre pod týmto blogovým príspevkom sú na to úplne ideálne 😉

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám