Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Je iPad dobrý nápad? Pre koho je Apple iPad dobrý?

Včera na Apple Special Event predstavil Steve Jobs revolučnú novinku – nový iPad. Šéf Applu nový iPad opísal ako „amazing product“, ktorý vyplní priestor medzi mobilnými zariadeniami typu iPod, iPhone a notebookmi a samozrejme bol veľmi „excited“. Ja som však zostal z iPadu trošku zaskočený. Je to naozaj tá vec, ktorú chcem mať? Je iPad to zázračné zariadenie, ktoré prepíše históriu surfovania, čítania, pozerania filmov a fotiek? Ja si to nemyslím.

steve-jobs-ipad

Prečo si nemyslím, že iPad spôsobí revolúciu v čítaní a počúvaní hudby?

  1. iPad je príliš veľký na čítanie na krátkých cestách
    Mať v električke knižku rozmeru takmer A4 je nepraktické (iPad má rozmer: 242.8 mm x 189.7 mm co je len o 5 cm kratšie a 2 cm užšie ako obyčajný papier A4).
  2. iPad je príliš veľký na počúvanie hudby
    Na čo so sebou nosiť niečo veľké ako málá gramofónová platňa, keď mi stačí iPod nano?

Čo je ale na iPade skvelé?

Sú isté veci, ktoré iPad zase robí výborne

  1. iPad je výborný na fotky
    Displej s rozlíšením 1024×768 px s rozlíšením 132 ppi je takmer 2krát viac ostrý ako obyčajné LCD! Fotky teda začínajú vyzerať ako pri tlači. Multi-Touch ovládanie urobí manipuláciu s fotkami srandou. A vďaka celkovej veľkosti iPadu môžete ukázať fotku niekomu druhému bez toho, aby sa musel skláňať ako nad iPhone.
  2. iPad je super na surfovanie webu
    „Dotýkať sa stránok“ je závislosť. Kto raz skusil ovládanie webu na Safari pre iPhone, vie, že všetko ostatné klikanie myšou, perom a pod. je neprirodzené. Keď k tomu sú ešte weby v reálnej veľkosti na veľkom displeji, nie je nad čím rozmýslať.
  3. iPad je parádny na video
    Predstavte si, že idete vlakom do Popradu. Celú cestu pozeráte film na ostrom displeji, na zariadení, ktoré váži len 680 gramov (3 krát menej ako ľahké notebooky) a navyše baterka vám vydrží aj na cestu späť (10 hodín). Proste paráda.

Pre koho je teda iPad?

Takže som zhrnul, čo sa mi na iPade páči a čo nie. Má určite veľa nedostatkov. Preto si nemyslím, že ovládne celý svet a zmení pohľad, aký máme teraz na počítače. Ale určite si viem predstaviť množstvo činností, kde by som iPad privítal. Predstavím teraz v skratke aspoň niektoré. A aj aplikácie pre iPad, ktoré by sa mi páčili.

iPad a študenti

ipad-studentiPredstavte si, že prídete do školy. 1. hodina – máš prednášku. Skriptá máš stiahnuté cez iBooks, ďalšie materiály si stiahneš cez WiFi, poznámky si robíš prstom priamo do slidov. Počas hodiny si ďalšie zdroje pozriete na webe. 2. hodina – máš písomku. Stiahneš si test cez app store do iPadu (tvoja super škola na to samozrejme vytvorí špeciálnu aplikáciu 🙂 ). Od kedy ju spustíš, beží ti čas. Na konci testu sa všetko priamo vyhodnotí alebo odošle učiteľovi. 3. hodina – máš prezentáciu. Zapneš iWorks, nahodíš tam nejaké pekné fotky, dáš pekný template a prechody a ideš.

Viete, koľko miliónov stromov ročne by sa ušetrilo?

Keby sa materiály nekopírovali, testy nepísali na papier, skriptá nečítali vytlačene…

iPad a lekári

ipad-lekar

Lekár ide na vizitu medzi pacientami. Nemá v rukách lekárske záznamy, nepotrebuje sestru. Jednoducho drží iPad, chodí po miestnosti a realtime vidí výsledky testov, amnézie pacientov, môže si robiť poznámky, pozrie si rontgenové snímky, požiada o konzultáciu lekára v inej budove cez skype. Všetko má vždy pri sebe.

Viete, koľko času, papierov, inej techniky by sa ušetrilo?

iPad a umelci

Na iphone je mini klavír, na iphone je scratcovacia aplikácia, je tam beatbox, môžeš si púsťať sample. Všetko je to ale akési malé. Na iPade môže DJ scratchovať takmer skutočnú platňu, klavír môže mať 3 oktávy vedľa seba, samplov tam možu byť desiatky na jednom screene. Okrem toho sa dá aj malovať a kresliť poriadne prstami, ako to zvyknú malé deti. VJ performance a ovládanie osvetlenia cez iPad môže byť brutálne.

iPad a turisti

Ste v cudzom meste. Ste stratený. Naštastie máte v ruke iPad. GPS vás nájde, augmented reality aplikácia (ktorú niekto naprogramuje:) ) vám podľa vašej polohy povie, v ktorom storočí bol postavený chrám na ktorý sa pozeráte a v ktorom podniku by ste si mali dať pivo, ak už máte dosť pamiatok :).

iPad a my marketéri

Predstavte si, že k vám príde na prezentáciu tím od nás z TRIADu. V ruke nemajú veľké plasterboardy, ani vytlačené prezentácie, ani notebooky. Na stôl pred vás položia iPad, ktorý je úzky takmer ako váš obal na vizitky (13 mm). Grafické návrhy posúvajú prstami, weby prezentujú v skutočnej funkčnosti. Zaujalo by vás to? Netvárte sa, že nie :).

Na efekt je iPad určite veľmi dobrý.

Výsledok?

Celkovo mi to príde, že na zábavu, učenie a niektoré práce, kde potrebujete stále aktuálne a úplné informácie kdekoľvek si je iPad fajn.
Na skutočnú tvrdú prácu si necháme naše (aj tak apple :)) stroje.
Samozrejme uvidíme, aké budú aplikácie pre iPad.

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Tento blog píšu skutoční ľudia v Triade kde používame KontentinoAllfred aby sme boli efektívnejší. Spolu s BRACKETSPros&Cons sme členmi DevinBand.,

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám