Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

O vyhorení v marketingu s psychologičkou Denisou Zlevskou

V rámci nášho projektu zapaleni.sk sa v TRIAD-e venujeme syndrómu vyhorenia. Do TRIAD-u sme si preto zavolali psychologičku Denisu Zlevskú a opýtali sa jej na niekoľko základných informácií a rád o tom, ako spoznať prvé príznaky vyhorenia, ako taký syndróm prebieha a ako s ním čo najefektívnejšie bojovať. Tí, ktorí radšej počúvajú, ako čítajú si môžu tento rozhovor vypočuť v podcastovej verzii.

Čo to syndróm vyhorenia je?

Syndróm vyhorenia je vlastne súhrn príznakov. Jedným z nich je napríklad telesné a psychické vyčerpanie, ktoré je spôsobené neschopnosťou vyrovnať sa so záťažou. Vyhorenie nepríde zo dňa na deň, ale stáva sa to naším životným štýlom. Vytvára určité vzorce správania a chce to čas kým sa k tomuto syndrómu dopracujeme. V tejto dobe je syndróm vyhorenia veľmi bežný, no existoval už aj pred touto uponáhľanou dobou.

Veľmi častý je najmä v profesiách, kde ľudia pracujú hlavou a nie manuálne, keďže pri manuálnej práci sa dá ľahko vyventilovať. Bežne sa objavuje v pomáhajúcich profesiách ako psychológia, zdravotníctvo, vzdelávanie a u ľudí, ktorí pracujú v kreatíve.

Aké sú prvotné náznaky toho, že sa s nami niečo deje ? 

K najčastejším varovným signálom patria napríklad časté bolesti hlavy, fyzická nepohoda (problémy so žalúdkom, chrbticou) telo je unavené a potrebuje regeneráciu. Tieto príznaky sa často neberú vážne a snažíme sa ich zahnať tabletkami. Ďalšími sú úzkostné stavy, podráždenosť, smútok, depresiasebaľútosť. Ľudia okolo vás začnú miznúť, kvôli ustavičnej zlej nálade, a vaše vzťahy sa zhoršujú. Často si mýlime ťažké obdobie so syndrómom vyhorenia. Rozdiel medzi ťažkým obdobím v práci a syndrómom vyhorenia je ten, že obdobie trvá počas nejakého dôležitého projektu a má časové ohraničenie. Syndróm nastáva vtedy, aj keď v práci ťažké obdobie nie je a my sme aj tak stále v strese a nervózny, bez akéhokoľvek dôvodu.

Čo je stres?

Je to reakcia nášho organizmu na ohrozenie, ktoré vnímame. Pre každého je toto ohrozenie iné. Stres môže byt aj pozitívna vec a môže nám veľakrát pomôcť.  Príznaky stresu ktoré poznáme ako búšenie srdca a zrýchlený dych sú na to, aby pomohli nášmu telu prekonať kritickú situáciu, tým že srdce odpumpuje viac krvi do mozgu, alebo tým že do tela dostaneme viac kyslíka. Stres nie je problém, problémom je, že nemáme čas na regeneráciu. Stres je úplne v poriadku, ak ho vieme vybalancovať.

Aké sú najbežnejšie fázy syndrómu vyhorenia ?

Na začiatku je nadšenie v práci, do všetkého ideme na maximum. Nevieme odhadnúť naše schopnosti a chceme veľa vecí robiť sami aby sme ukázali, čo všetko dokážeme, aj na úkor nášho voľného času. Nasleduje odsúvanie okolia na druhú koľaj kvôli práci. Namiesto zadosťučinenia a dobrého pocitu z práce sa človek cíti bez energie a vyčerpaný. Neangažuje sa a cíti, že ho všetko zaťažuje. Väčšinou je priebeh zavŕšený vážnymi zdravotnými komplikáciami z dôvodu ignorácie svojho tela a signálov, ktoré nám dávalo. Ľudia, ktorí vyhoreli, často spätne analyzujú svoj život a prežívajú stratu zmyslu života. Zrúti sa im hodnotový rebríček, ktorý si budovali.

Veľmi časté sú scenáre, ako manažéri na vysokých pozíciách v nadnárodných spoločnostiach, ktorí na pár mesiacov skončili na nemocničných lôžkach , či matky na materských dovolenkách, ktoré sa tak upriamili na výchovu svojich detí, že zabudli na svoj život a stratili samé seba.

Ako zastaviť tento proces?

Je veľmi dôležité začať sa vnímať a uvedomiť si, že s nami niečo nie je v poriadku. Neignorovať svoje telo a nevytvárať si vnútorné konflikty. Musíme robiť drobné malé krôčiky ( začať raňajkovať, nepracovať v posteli) vytvoriť si priestor na prácu a na súkromný život. Určiť si rebríček hodnôt a stanoviť si, čo je pre mňa v živote dôležité a podľa toho sa správať.

V živote je užitočné mať režim a nasledovať ho. Pokiaľ režim nemáme, všetko sa nám vymyká z pod kontroly a potom žijeme reaktívny život a ľahko sa nám stane, že si zoberieme viac práce, než na ktorú máme naozaj čas.

Jasná odpoveď na to, ako sa odreagovať a vybalancovať život neexistuje. Na každého zaberá niečo iné a možností je mnoho. Treba vedieť čo zaberá na nás a musíme si na to vyhradiť čas a brať to ako dôležitú vec. V kalendári by sme mali mať okrem pracovných povinností aj také, ktoré nám pomôžu sa vyventilovať.

Čo naozaj pomáha pre rovnováhu v živote?

Medzi overené tipy patrí napríklad nájsť si veci, ktoré nám pomôžu pri osobnostnom, či profesijnom raste. Dôležite je mať vyhradený čas na seba a na prácu, nepracovať v posteli a dopriať si dostatok spánku. Pomáha aj pravidelná a vyvážená strava a pohyb. Veľa z nás má problém hovoriť nie a to môže byť v takejto situácií rozhodujúce. Perfektní ľudia neexistujú a zbytočné zaťažovanie tým, že naša práca musí byť perfektná je často kontraproduktívne. Mať v okolí ľudí, ktorým sa môžeme zdôveriť s tým, čo nás trápi je tiež veľmi dôležité a tiež nesmieme zabudnúť nájsť si čas na aktivity, ktoré nerobíme často no chceli by sme.

U nás v TRIAD-e nám záleží na tom, aby pracovná atmosféra bola pohodová a aby sme sa problémom ako syndróm vyhorenia, čo najväčším oblúkom vyhli. Aj preto sme vytvorili iniciatívu Radšej zapálení ako vyhorení, ktorej súčasťou je aj tento rozhovor.

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>