Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Nočná práca – cesta do pekla

Každý, kto robí v marketingu alebo webdizajne, to pozná. Stále nové deadliny, požiadavky, komenty a nikdy nie je dosť času. Ako to všetko stíhať do prezentácie, ktorá je zajtra ráno? Prácou v noci? V tomto poste skúsim povedať, prečo NIE.

Na začiatok si definujme nočnú prácu. Nočná práca nie je práca do desiatej večer. To je v našom biznise často štandard a niekedy proste „treba potiahnuť“ (samozrejme nie viac ako raz za týždeň, prosím :). Nočná práca nie je ani robenie iba v noci… mnohí freelanceri tvrdia, že vtedy sú najproduktívnejší a robia len v noci.

Nočná práca je to, keď najprv celý deň makáme v robote a potom si večer objednáme pizzu, dáme desiatu kávu a zostaneme za kompom pekne až do polnoci alebo do rána. Možno aj vy poznáte ten príjemný pocit, keď sa náhlad webu ukladá do jpgu o štvrtej ráno alebo keď tlačové PDF ide ráno rovno do tlačiarne :).

Nočná práca sa často vyskytuje v reklamných agentúrach pred posielaním vecí do tendrov alebo pri príprave dôležitých prezentácií. Vtedy sa musí všetko stihnúť a niekedy je potrebné zostať v práci, pokiaľ sa dá. Teraz skúsim povedať, prečo nočná práca nie je dobrá a prečo nie je produktívna. Budem hovoriť z vlastných viac ako 5-ročných skúseností a nebudem citovať…  veľmi dobré podklady nájdete napríklad v novej knižke od 37 signals Rework.

Prečo nočná práca nie je dobrá:

1. Nočná práca nie je produktívna

Normálna pracovná doba je 8 hodín. Už týchto 8 hodín je však ťažké sa naplno sústrediť. Myslíte, že ak budete miesto 8 hodín pracovať 16 hodín, stihnete dvojnásobok práce? Hlúposť. Po 8 hodinách budete unavení, po 12 hodinách budete zničení, po 16 úplne mŕtvi (vlastná skúsenosť).

Možno tvrdíte, že adrenalín vám pomôže byť celý čas nabudený. Ale nie je to tak, aj keď budete stále hore (a prekonáte krízy, ktoré na vás v noci prídu), budete sa stále menej sústrediť a budete zvládať skôr mechanickú prácu ako tvorivú.
V noci teda neurobíte viac ako za 2 dni normálnej práce.

2. Nočná práca je drahá

Hmmm.. zdá sa, že je to divné. Prečo by mala byť nočná práca drahá? Však ju robíme vo svojom voľnom čase, mimo pracovných hodín. To je pravda. Ale sú tu ďalšie (skryté) náklady:

  • Zamestnanci, čo robia v noci by mali dostať trošku bonus, za to, že potiahli za firmu. Za nočnú a víkendovú prácu je veľmi milé dať bonus.
  • Hlavný problém s nočnou prácou je však iný. Keď robíme v noci, sme na druhý deň úplne nepoužiteľní. V lepšom prípade celý deň spíme, v horšom sa prinútime ísť zase „pracovať“. Ale aj keď po prebdenej noci vypijete veľa kávy, na druhý deň nič poriadne neurobíte (zase vlastná skúsenosť). Budete chodiť ako zombie a jediný dobrý nápad, čo vymyslíte bude, že treba ísť spať :).

Toto si sami môžete vyskúšať, určite poznáte, aké je ísť do práce po celonočnej party.. presne tak sa cítite po nočnej práci. Chýba len opica :).
Takže za nočnú prácu budete platiť aj tým, že v nasledujúci deň nič neurobíte.

3. Nočnú prácu nikto neocení

Tiež sa to zdá divné, ale pravdou je: klienti, nechcú aby ste robili v noci. Väčšinou, ak niečo nestíhate, nie je to kvôli klientovi. Je to preto, lebo ste si dohodli zlý deadline alebo ste si prácu zle naplánovali. Len v malom percente prípadov naozaj klient sám vyžaduje nočnú prácu.

Preto, ak na niečom robíte v noci, klient sa o tom buď ani nedozvie a tak to neocení alebo sa o tom dozvie tak, že ste na neho ráno nepríjemní a nevyspatí a to tiež neocení.

4. Nočná práca nie je hrdinstvo

Poznáte túto situáciu? Zostali ste hrdinsky posledný v práci, dokončujete projekt, vylepšujete detaily, venujete sa mu naplno. Všetci sa na to vykašlali, ale vy to zachránite! Ste hrdina, ktorý všetko berie vážne. Hrdina, na ktorom to celé stojí.
Hlúposť. Vôbec nie ste hrdina. Len si nevážite svoj čas.

Do nočnej práce sa dostávame preto, lebo si veci zle naplánujeme. Alebo preto, že sa do nej chceme dostať. Mnoho workoholikov robí naschvál až do noci, aj keď nemusí. Predlžujú si umelo pracovnú dobu, nepomôžu kolegom v projekte, keď treba, ale v noci „hasia problémy“ na poslednú chvíľu. Fakt to nie je hrdinstvo :).

5. Nočná práca je proti vám

A to z jednoduchého dôvodu. Ak ste ten skvelý dizajn urobili zo dňa na deň, tak aj nabudúce to tak od vás klient očakáva. Nezaujíma ho, že ste na tom robili v noci.. nasadili ste si svoju latku vysoko.. prekliato vysoko.

Prečo vzniká nočná práca?

  1. lebo máte zlé plánovanie
    Projekt sa robí na poslednú chvíľu a nie je na neho dosť času.
  2. lebo máte zlé plánovanie
  3. lebo máte zlé plánovanie
    … iný dôvod reálne neexistuje… (dajte mi vedieť, ak poznáte iný dôvod, ktorý sa nedá zredukovať na zlé plánovanie)

Ako sa vyhnúť nočnej práci?

Skúsim vám povedať o prístupoch, ktoré fungovali u nás v TRIAD Advertising:

  1. plánujte si projekty a držte sa plánu
    Dávajte si reálne deadliny, pýtajte si dostatok času, buďte reálni a svoje plány aj dodržiavajte dodržiavajte dodržiavajte (naschvál trikrát opakujem, je to dôležité). Väčšina našich nočných nadčasov prišla tak, že sme na projekt mali dosť času, ale nedodržali sme harmonogram. Na konci tak toho bolo príliš veľa.
  2. zoberte nových ľudí
    Ak dlhodobo nestíhate a vaši zamestnanci musia byť často v práci do noci, asi máte málo ľudí. Ak si ich vážite a nechcete, aby sa vypálili, je tu jednoduché riešenie: vezmite nových ľudí. Ak sú noví ľudia drahí, skúste preskupiť sily vo vašom tíme alebo dávajte robiť niektoré projekty externe. Verte mi, je to veľmi dobré riešenie, kvalitní externisti urobia prácu rovnako dobre ako zároveň môžu priniesť aj čerstvý pohľad.
  3. povedzte úprimne klientovi, že ste kvôli nemu robili v noci
    Ak Vás k nočnej práci pritlačí požiadavka klienta, buďte k nemu úprimní. Reálne mu vysvetlite, že ste potrebovali robiť v noci, aby ste jeho zadanie stihli. Klient tak bude vidieť,  ako veľmi vám na ňom záleží (bez toho aby ste mu to povedali to až tak ľahko nevycíti.)
    Klient si okrem toho uvedomí, že ste jeho projektu venovali vlastný voľný čas a nebude považovať za samozrejmosť, že projekty sa robia z večera na ráno. A nabudúce dostanete možno viac času.

A ešte otázka na záver… prečo myslíte, že tento príspevok do blogu prišiel tak neskoro?
Samozrejme, lebo sme mali veľa práce :).

Zdroje obrázkov:
http://dryicons.com/free-graphics/preview/the-night-owl/
http://www.essential-architecture.com/
http://www.filippominelli.com/forget.html
http://islampoetry.files.wordpress.com/2009/08/superman-flying.jpg
http://www.neatoshop.com/product/Oh-Snap-Mousetrap-Cheese-Board-and-Slicer
http://www.savingadvice.com/articles/2008/04/16/102094_the-hidden-costs-of-stay-at-home-parenting.html

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Pripravený na novú výzvu?
Hľadáme ťa!
Poď k nám