Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Keď sa stretne majster pípy, majster svetla, a majster kódu

Dostalo sa nám cti robiť pre značku Pilsner Urquell skvelý projekt – Master Bartender 2012. V tomto projekte sa hľadá ten najlepší pivný barman Slovenska. My sme mali za úlohu nafotiť ako sa pivo správne čapuje a následne urobiť microsite, kde sa všetci barmani ale aj fanúšikovia značky dozvedia všetko potrebné o pive Pilsner Urquell.

Celý projekt nájdete na www.masterbartender.sk, ale ešte predtým prinášame exkluzívnu spoveď nášho „arťáka“ a okrem toho super fotografa Tomáša Pospíchala v  necenzurovanej podobe.

Užívajte.

———————————–

Jedného slnečného dňa za mnou prišli šefóvci s podpásovkou, že či chcem fotiť pivo. Chcem? Fotím svadby, ľudí a sem tam pozliepam nejakú tu panorámu, ale produková fotografia? Produktovka nie je ľahký žáner a vie byť aj silno špecifický. Anyway, challege accepted. Zadanie: nacvakať dokonalý proces čapovania a musí to byť chrumkavé. Prémiová značka si zaslúži prémiový výstup 🙂

Pár slov ku klasickej produktovej fotografii. Slovíčko klasickej používam zámerne, dôvod odtajním o pár riadkov. Klasická produktová fotografia má nejaké základne pravidlá dopátrateľné v ľubovolnej poučke, ktorá vraví ako nastaviť foťák, kam položiť produkt, aké je treba príslušenstvo, aby to vyzeralo cool. To príslušenstvo je najdôležitejšie, lebo zväčša máme produkt na fotostole, foťák na statíve, clonu na plné pecky, ISO na bod varu a čas podľa potreby. A tieto nastavenia (potom čo nádeme tie správne) nemeníme.

O všetku mágiu sa postará svetlo (reflektory, blesky, záblesky, žiarovky, LED panely, atď.) a jeho modifikátory (softboxy, odrazky, dáždniky, difúzory a všeliaké ďalšie drahé haraburdy). Majstrom svetla je fotograf. Jemný posun, náklon, zníženie výkonu svetla znamená zmenu osvetlenia na scéne. A to už znamená hneď iné tiene, odrazy a už je to iná fotka ako  predtým. Doteraz je také to “klasické”. My ale máme nafotiť proces a to je celkom pr…… Ano vybodkované slovíčko je príležitosť 🙂

OK. Už vieme, že proces bude celkom výzva, tak si zhrňme si všeky komplikátory:

  • Pohár. Je luxusný, s tučnou pečaťou a sexi líniami, ktoré ale dokážu z jedného svetla vykúzliť kľudne aj 5 parazitných odrazov  (a za každý prepal zomrie na severnom póle jeden retušér).
  • Pípa. Ťažká marha, ktorá svojimi kilečkami odstavila fotostôl úplne mimo hru. Veľké mínus, ale rátali sme s tým.
  • Barman. Junáčisko od Bystrice, Master Bartender z pred dvoch rokov, nielen že svojími ramenami zatienil polovicu ateliéru, ale svojou rukou aj kusisko pohára. Všetko nám to ale vynahradil pohodovým prístupom a veľmi pozorne plnil naše bláznivé pokyny. Palce hore.
  • Nápoj. Akonáhle sa zjavia v pive bublinky, tak sa rozsvieti ako žiarovka. Naopak pena vytvára baranicu, ktorá neprepusti skoro žiadne svetlo. Keď sa pohár orosí, eliminuje veľa odrazov, keď sa namočí veľa ich pribudne.
  • Čapovanie. Rôzne náklony pohára, medzistavy obsahu, z jednej strany barman, z druhej pípa, z treťej foťák, fixné svetlá, to všetko má za následok, že budeme musieť roztočiť aj ten najplesnivejší závit, aby bol výsledok chutný a v jednom štýle. A aby Viktor (náš druhý arťák) pri retušovaní nezožral tablet.

A takto to nakoniec bolo. Zvolili sme dva svetelné setupy.

Prvý bol “kontúrový”, t.j. tmavomodré pozadie, jedno hlavné svetlo a na ňom strip box, ktorý vytvoril pekný pozdĺžny odraz na pohári. V tomto prípade nám išlo hlavne o ten pohár, aby bol pekne nasvietený v rôznych polohách. Obsah pohára bol na druhom mieste.

Druhý setup bol “pivečkový”. Tu nám išlo o to aby mok bol zlatistý a pena správne krémová, presne podľa prísnych penových guidelinov. Hlavé svetlo pražilo zozadu cez veľký difúzny panel v jednej línii s pohárom a objektívom. A opäť bolo treba nacvakať všetky polohy.

zlaty-setup

K dokonalosti zostávalo ešte nafotiť sólo pípu a rúčku pohára. Výsledné fotografie potom zobral do parády náš majster retušér Viktor Karvai a tu je výsledok.

Toto následne zobral do parády ďalší majster – náš programátor Michal a spoločne s nieľkoľkými ďalšími triaďákmi zmajstrovali úžasnú vychytávkovú HTML5 microsite www.masterbartender.sk.

Celý proces čapovania si môžete preskrolovať tu, alebo pozrieť vo väčšom rozlíšení tu.

Na zdravie priatelia!

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>

Tento blog píšu skutoční ľudia v Triade kde používame KontentinoAllfred aby sme boli efektívnejší. Spolu s BRACKETSPros&Cons sme členmi DevinBand.,