Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Čo je Foursquare a Gowalla?

Stáva sa Vám v poslednej dobe, že Vaši kamoši na facebooku a twitteri stále oznamujú, kde práve sú? Stávajú sa mayormi kaviarní? Zbierajú plyšové zvieratká v krčmách? A vy nechápete, čo sa deje? Spoznajte nový sociálny fenomém. Geolokačné sociálne siete. Najznámejšie sú Foursquare a Gowalla.

Foursquare a Gowalla sú sociálne siete založené na lokácii, ktoré fungujú ako hry. Podľa Vašej pozície na mape Vám ukazujú najbližšie zaujímavé miesta, oznamujú vám, kde sú Vaši kamaráti a dávajú Vám krátke tipy od Vašich kamarátov, čo robiť tam, kde ste. Tieto služby  fungujú podobne ako twitter, okamžite o Vašej pozícii informujú Vašich priateľov.


Screenshot foursquare pre iPhone (sekcia, čo robia moji priatelia)


Screenshot gowalla pre iPhone (sekcia s najbližšími miestami)

Foursquare a Gowalla vznikli takmer naraz v roku 2008 a oficiálne boli predstavené minulý rok na SXSW. Rozvíjať sa začali hlavne v Amerike (obe sú vyvíjané v Texase) a na Slovensko sa dostali iba v posledných mesiacoch.

Ako funguje Foursquare?

  1. nainštalujete si Foursquare na svoj iPhone, android, alebo blackberry (telefón musí mať GPS)
  2. chodíte po meste a Foursquare Vám podľa Vašej polohy radí miesta, ktoré tam pridali užívatelia a ktoré sú na okolí (napr. krčmy, divadlá, zaujímavé miesta) a hovorí Vám, kde sú práve Vaši kamaráti
  3. keď niekam prídete, dáte „check-in“ a Vaši priatelia sa dozvedia, kde práve ste (info môžete sharovať na Facebooku alebo cez Twitter)
  4. za každý check-in získavate body alebo odznaky (vznikli ako motivácia, aby sa ľudia viac aktívne zapájali a majú aj marketingový účel – napr. kaviareň Starbucks má vlastné odznaky)
  5. ak na nejakom mieste máte najviac check-inov, stávate sa mayorom (starostom) tohto miesta. (a môžete za to dostať napr. zadarmo kávu alebo drink)

Foursquare vs. Gowalla?

Nestačí Vám facebook, unister, hi5, twittter? Chceli by ste skúsiť ďalšiu sociálnu sieť? A neviete si vybrať medzi gowalla a foursqaure? Pôvodne mali jeden jasný rozdiel: na foursquare bolo možné mať kamarátov, na gowalla nie (bola to hra na princípe scavenger hunt, kde si ľudia nechávali „predmety“ na miestach, a bolo ich možné zbieriať). To sa ale zmenilo a obe aplikácie majú takmer rovnakú funkčnosť (Porovnanie funkcií Foursquare a Gowalla).

Vybrať si preto môžete skôr podľa počtu užívateľov Foursquare vs. Gowalla. Foursquare celosvetovo vyhráva (viac ako milión používateľov ) a aj na Slovensku a v Čechách  má veľa fanúšikov. Gowalla je graficky omnoho krajšia, ale používa ju menej ľudí (cca 250 000 užívateľov).

Máte už nainštalovaný foursquare? Čo ďalej?

Pozývame Vás na víno k nám do vínnej pivničky v Devíne. Pridajte si ju do TO-DO listu (foursquare) alebo do tripu (gowalla). Tešíme sa na Vás.

http://foursquare.com/venue/1353682

http://gowalla.com/spots/621687

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>