Pripravený na novú výzvu? Poď k nám

Čo je cieľová skupina?

Cieľová skupina je podľa Kotlera špecifická skupina ľudí na cieľovom trhu, ktorej chceme prostredníctvom reklamy doručiť kľúčové marketingové posolstvo. Zadefinovanie cieľovej skupiny je jedným z prvých krokov pri tvorbe marketingovej stratégie. Vlastne takmer žiadna komunikačná aktivita by nemala začať bez toho, aby sme vedeli ku komu hovoríme, pretože práve podľa toho určíme to, ako a čo budeme hovoriť. Čím viac o cieľovej skupine vieme, čím lepšie sa dokážeme vcítiť do toho, ako žije, čo si myslí, čo ju teší a čo odrádza, tým efektívnejšie ju dokážeme kampaňou osloviť. Najčastejšou a najväčšou chybou v marketingovej komunikácií je snaha zasiahnuť každého.

Typického predstaviteľa našej cieľovej skupiny by sme si mohli predstaviť ako ideálneho zákazníka, ktorý si môže a chce kupovať náš produkt. Keď predávame drahý a kvalitný krém proti vráskam, našou cieľovou skupinou budú ženy od 35 do 50 rokov, žijúce v meste so stredným a vyšším príjmom, ktorým záleží na ich vzhľade a starajú sa o svoju pleť. Už na základe týchto informácií dokážeme predpokladať, že k nim nebudeme prehovárať rovnako ako k mužom, ktorí radi pijú pivo pri pozeraní futbalu v krčme.

Definovanie a hĺbkové pochopenie cieľovej skupiny je relatívne zložité a používajú sa na to rôzne metódy od prieskumov, cez SWOT analýzy až po napríklad fokusové skupiny. Hlboký vhľad do cieľovej skupiny, jej myslenia a správania sa nazýva insight.

Cieľová skupina komunikácie sa nemusí zhodovať s cieľovou skupinou produktu. Napríklad cieľovou skupinou sladkého jogurtu s obalom s veselými macíkmi sú deti, avšak cieľovou skupinou komunikácie jogurtu pre deti sú matky. Tie rozhodujú o nákupe.

Šikovní ľudia (patria) do TRIADu

Globálne projekty potrebujú zmanažovať! Posielaj CV >>

Skúsený Art Director, ktorý je už odpracovanými rokmi senior, ale nadšením stále junior 😊 Hľadáme ťa tu >> 

Ideamaker slash Copywriter, ktorý už má celkom vycibrené skúsenosti, ale stále sa mu máli. Čakáme na tvoje nápady >> 

Stážist(k)a - Šikovní študenti, ktorí túžia po cenných skúsenostiach do svojho CV, píšte nám! >>